POGOSTA VPRAŠANJA ali vse, kar ste želeli vedeti
o hackathonu, pa niste upali vprašati:

Vas mika, da bi se prijavili na Abathon, pa imate še nekaj vprašanj? Izredno veseli bomo vsakogar, ki se bo prijavil, zato odgovarjamo na vaša najpogostejša vprašanja!

1) V prijavi moram podati svojo idejo – kako razdelana mora biti?

Predvsem je pomembno, da jo imate! V prijavi jo v nekaj stavkih pojasnite, kar bo za začetek dovolj. Predlagana ideja je pogoj za vstop na tekmovanje, izvirna ideja pa bo prinesla pri izboru dodatno pozornost komisije. Torej vam bo bolj razdelan koncept prinesel prednost pri izbiri udeležencev samega Hackathona. Zato le pogumno – posredujte nam vaše zamisli, ideje, prebliske.

2) Ali bom na Abathonu delal na svoji zamisli?

Ni nujno. ABC pospeševalnik in Abanka bosta skupaj izbrala zmagovalne ideje in jih dodelila tekmovalcem. Ker pa se nikoli ne ve, si seveda v naprej pripravite koncept priprave strategije razvoja ideje na Abathonu. Katere ideje bodo del samega tekmovanja, pa boste tekmovalci izvedeli na dan dogodka.

3) S kom bom v ekipi?

Na podlag prijav bo komisija izbrala udeležence in tudi sestavila ekipe. V kolikor pa že imaš svojo ekipo, se seveda lahko prijavite skupaj. V prijavni obrazec pa nujno navedite, da ste se prijavili kot ekipa in kdo so posamezni člani.

4) Koliko moram biti star?

Za Abathon je edini pogoj polnoletnost. Ker gre za izredno kreativen in dinamičen dogodek, je zaželjna raznolikost tudi v starosti prijavljenih. Torej, ne glede na svoja leta, če imaš zamisel in si želiš nečesa novega, je Abathon pravi naslov zate.

5) Kaj pa izobrazba?

Ni predpogoj. Pomembno je, da je tvoja ideja izvirna. Na samem tekmovanju pa so, bolj kot izobrazba, pomembni kreativnost, izvirnost, sposobnost dela v ekipi in odprtost za nove zamisli, ki na tekmovanju lahko tvojo idejo popeljejo v čisto druge smeri, kot je v tem trenutku.

6) Kako bo to izgledalo? Dobimo nalogo – kaj pa potem? Kdo skrbi za kaj? Kako se razvija ideja?

Sam urnik dogajanja je objavljen na strani »Več o Abathonu«, kjer je zapisan tudi podrobnejši potek dogajanja. Tekmovalci ob prihodu prejmejo izzive, na katerih bodo delali, in izvejo, s kom so v skupini in kakšna je njihova vloga v skupini. Ekipe v samem uvodnem delu dobijo smernice, v katero smer naj razvijajo idejo, kako pa jo potem oblikujejo, je odvisno od posamezne ekipe. Samo dogajanje ves čas spremljajo tudi člani komisije, ki jo sestavljajo predstavniki Abanke, ABC pospeševalnika in zunanji strokovnjaki. Za pomoč ekipam pa so ves čas prisotni tudi strokovno podkovani mentorji. Komisija je sestavljena tako, da pokriva čim več segmentov. Komisija vas bo tekom tekmovanja tudi usmerjala, v kolikor boste z razvojem ideje zašli predaleč. Ob enem pa komisija točkuje vse: zagnanost posameznikov in delo v ekipi, kako se razvija ideja, prezentacija na koncu tekmovanja in pa seveda predstavljen načrt izpeljave od ideje do produkta, z upoštevanimi vsemi vidiki.

7) Kaj moram imeti s seboj?

Ker je Abathon poleg poslovnega tudi tehnični hackathon, uporabite tudi tehnična sredstva za konkretizacijo poslovnih načrtov. Na voljo vam je nekaj API-jev (ostale, ki bi jih mogoče potrebovali, lahko pripravite sami). Uporabite jih lahko pri razvoju prototipa tehnične rešitve vaše ideje. Končno predstavitev svoje ideje pripravite v PPT-ju ali keynoteu, tehnično izvedbo pa kakorkoli boste želeli (npr. demo na mobilni napravi, JustInMind prototip…). V kolikor boste uporabljali bloke in zapiske, boste imeli na voljo flip charte, na katere boste lahko izdelali končne predstavitve.

8) Če ostanem čez noč, kje bom spal?

Na tovrstnih dogodkih je počitka bolj malo. Prostor za počitek bo urejen (ležalniki v "tihi" pisarni), medtem ko za kakršno koli drugo obliko prenočevanja ni poskrbljeno. V kolikor meniš, da ne bo potrebe po nepretrganem delu, si prenočišče urediš sam. Ne pozabi pa, da je to ekipno tekmovanje. O vsem se boš namreč sproti uskajeval s svojo ekipo.

 

ZA API SEGMENT:

 

9) Ali se pričakuje, da bom razvil delujočo aplikacijo?

Da. Na voljo boste imeli zbirko API-jev, ki bodo vračali bančne podatke (seveda ne iz bančnega informacijskega sistema, vendar zelo blizu realnih vrednosti).
Povezava do API-jev je TUKAJ.

10) Katere bančne API-je nam boste dali na razpolago?

Na voljo bo več API-jev, ki vam bodo omogočali, da hitro izdelate delujoč prototip aplikacije (mobilne ali spletne) in nam jo predstavite. Na voljo vam je posebna stran, kjer dobite vse informacije o API-jih, jih lahko testirate in uporabite.
Povezava do API-jev je TUKAJ.

11) Kakšna znanja pričakujete v ekipi?

Vodja tima ima idejo in bo vodil ekip do realizacije, programer naj pozna kako sprogramirati mobilno/spletno aplikacijo, dizajner pa bo načrtal vrhunsko uporabniško izkušnjo. Nato pa potrebujete še koga, ki zna dodati svojih 5 centov, da zmagate.

12) Ali prinesemo s sabo prenosnik?

Da. Na Abathonu boste delali s svojimi napravami (BYOD koncept). Internet bo omogočen v prostorih, kjer bo potekal Abathon. REST API-je, ki so opisani v centralnem seznamu REST API-jev (TUKAJ), si lahko namestite tudi lokalno. Tako boste razvijali neodvisno od ostalih skupin ter uporabljali svojo instanco podatkov. Za vzpostavitev okolja smo vam pripravili vsebnika Docker (Docker containers) s podatkovno bazo in storitvami (navodila za vzpostavitev so TUKAJ).

POHITI, VESELIMO SE TVOJIH IDEJ!
"Now, let's hack things!"

abathon@abc-accelerator.com