Celoten pripsevek si preberite tukaj.

Marija Gabriel (foto: Evropski parlament)

V Sloveniji se bo danes na delovnem obisku mudila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel. Gabrielova bo dopoldne skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom odprla mednarodno konferenco Next Round.eu, popoldne pa bo sodelovala na konferenci o novem evropskem raziskovalnem prostoru.

Naslov letošnje mednarodne dvodnevne inovacijske konference Next Round.eu je Naslednja generacija tehnoloških start-up velikanov bo evropska. Glavni poudarek konference bo na investicijskih priložnostih za slovenska in evropska podjetja v razširitveni fazi, so sporočili organizatorji konference. Konferenca bo potekala v Kristalni palači v Ljubljani.

Dogodek bo letos povezal prek 320 udeležencev, med njimi 80 mednarodnih in domačih vlagateljev tveganega kapitala iz srednje in vzhodne Evrope s 140 tehnološkimi start-up podjetji iz vse Evrope – od tega 30 iz Slovenije, ki lahko pridobijo možnost financiranja v obsegu od pet do 50 milijonov evrov.

Obiskala tudi slovenske uspešne start-up in scale-up podjetnike
Uvodna nagovora na konferenci bosta imela tudi Marija Gabriel in minister Zdravko Počivalšek. Gabrielova bo nato obiskala zagonsko vas v Digitalnem središču Slovenije, kjer bo skupaj z državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simonom Zajcem spoznala uspešne slovenske start-up in scale-up podjetnike, si ogledala njihove fizične in virtualne stojnice ter podala izjavo za medije.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek (Foto: FB)

Konferenca slovenskega predsedstva
Komisarka bo nato popoldne na Brdu pri Kranju skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec odprla konferenco slovenskega predsedstva Svetu EU z naslovom Novi evropski raziskovalni prostor – k odgovorni družbi tretjega tisočletja.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec (Foto: STA)

Okrogla miza z ministri
Na dvodnevni konferenci Nova ERA, ki bo potekala v torek in sredo ter bo združila ključne evropske deležnike, bodo v ospredju razprave o vlogi evropskega raziskovalnega prostora (ERA) za odprto znanost, gospodarstvo, raziskovalno infrastrukturo in raziskovalne kariere. Odprtju konference bo sledila okrogla miza z ministri o tem, kaj lahko države članice naredijo, da bo evropski raziskovalni prostor boljši. Poleg Kustečeve bodo v pogovoru sodelovali francoska ministrica za visoko izobraževanje Frederique Vidal, švedska ministrica za visoko šolstvo in raziskave Matilda Ernkrans ter portugalski minister za raziskave Manuel Heitor.

Sara Kovač

Leave a Reply