Šola za vlagatelje tveganega kapitala

ABC Accelerator in South Central Ventures sta v mesecu novembru in decembru organizirala Šolo za vlagatelje tveganega kapitala. V času od 2. novembra do 3. decembra 2021 je potekalo 17 spletnih predavanj, ki so skupaj ponudila 32 ur kvalitetnih vsebin in v sklopu katerih so izkušeni vlagatelji ter strokovnjaki delili primere iz prakse. Nova znanja na področju vlaganja tveganega kapitala je dobilo 159 slušateljev, ki so se že ali še bodo podali na pot vlagateljstva. Izobraževanje je bilo brezplačno, financiral pa ga je Slovenski podjetniški sklad v sklopu programa start-up Plus.

 

Primere iz prakse so delili ugledni strokovnjaki in izkušeni vlagatelji, med njimi Jure Mikuž, glavni upravljavec preko sto milijonskih skladov tveganega kapitala »South Central Ventures«; prekaljeni vlagatelj z uspešnim izstopom iz naložb tveganega kapitala Gregor Rebolj, sklad Silicon Gardens; Peter Globokar, ki v tujini že dolga leta deluje kot vlagatelj in M&A svetovalec; Dean Mikolič, P&S, eden od pionirjev vrednotenja podjetij pri nas.

 

Na področju investicij v tvegani kapital je v Evropi na voljo vedno več denarja in vrednotenja se povečujejo. Kot izpostavlja Grega Potokar, direktor in so-ustanovitelj, ABC Accelerator, je v letu 2021 je bilo v Evropi vloženo kar 92 milijard EUR in tudi v letu 2022 se pričakuje velika rast.

 

Šola za vlagatelje tveganega kapitala je poleg izobraževanja, izbranim vlagateljem tveganega kapitala ponudila tudi Individualno svetovanje pri soinvestiranju s Slovenskim podjetniškim skladom (SPS). V sklopu individualne podpore so mentorji iz projektne skupine svetovali pri vseh fazah pridobivanja investicije, od priprave predstavitvenih dokumentov, do sklenitve pogodbe in priprave za koriščenje mehanizma so-investiranja SPS. Zraven tega je bilo konec januarja organizirano tudi spletno srečanje Start-up se predstavi investitorju, kjer sta izkušena investitorja tveganega kapitala, Jure Mikuž in Ernest Žejn ocenjevala priložnost investiranja v start-up podjetji Pablu in IDConference. Udeleženci srečanja so dobili vpogled kako investitor s strani sklada tveganega kapitala in poslovni angel ocenjujeta ponudbo startupa za investiranja.

 

Šola za vlagatelje tveganega kapitala je s svojimi aktivnostmi močno prispevala k razvoju kulture semenskega vlaganja in znanja, ki je potrebno za uspešno vlaganje in razvoj podjetij v Sloveniji.